Trump’a Anayasayı İhlal Davası

President Donald Trump attends a roundtable on infrastructure at the Department of Transportation, Friday, June 9, 2017, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Başkent Washington ile Maryland eyaleti Başkan Donald Trump’a anayasanın yolsuzluk karşıtı hükümlerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Washington Post gazetesinin haberine göre, dava Trump’ın, başkanlık görevine başladığından bu yana yabancı devletlerden milyonlarca dolarlık ödeme aldığı iddiasıyla açıldı.

Dava başkent Washington ile Maryland eyaleti Adalet Bakanlıkları tarafından açıldı. Devlet kurumları tarafından açılan ve bu nedenle de türünün ilk örneği olan dava, Trump’ın başkan seçildikten sonra da şirketlerini devretmemesi üzerine odaklanıyor. Trump, Ocak ayında yaptığı açıklamada, mevcut malvarlıklarının yönetimini muhtemel çatışma ve çıkarları önlemek için çocuklarına devrettiğini belirtmişti.

Ancak başkent Washington’un Adalet Bakanı Karl A. Racine ve Maryland Adalet Bakanı Brian E. Frosh, Trump’ın başkanlık görevleriyle özel işlerini ayrı tutacağına dair verdiği sözleri tutmadığını iddia ediyor. Bunun kanıtlarından biri olarak da Başkan Trump’ın oğlu Eric Trump’ın bir açıklaması gösteriliyor. Oğul Trump, başkanın şirketinin mali durumuyla ilgili güncel raporları almaya devam edeceğini söylemişti.

İddia makamları, Trump’ın daha önce eşi benzeri görülmemiş şekilde anayasayı ihlal ettiği suçlamasında bulunuyor. Trump’ın küresel çaptaki özel şirket faaliyetlerinin başkanı, dış ve iç devlet aktörlerinin olası nüfuzuna karşı zayıf bıraktığı, bunun da Amerikan siyasi sistemine zarar verdiği iddialar arasında.

Dava dosyasında, “Başkan’ın Anayasa’nın öngördüğü şekilde Başkan’ın özel işlerini iç ve dış güçlerden ayırması isteği esastır. Daha önce hiçbir Başkan anayasanın talimatına bu denli saygısızlık göstermemişti” ifadeleri yer aldı.

Racine ve Frosh, konuya bakacak federal hakimin davanın devam etmesine izin vermesi durumunda Trump’ın kişisel vergi beyannamelerinin kopyalarının isteneceğini belirtiyor. Bunun amacı Trump’ın diğer ülkelerdeki iş akitlerinin boyutunu öğrenebilmek. Bu sürecin Anayasa Mahkemesi’ne kadar gidebileceği tahmin ediliyor.

Dava, Trump’ın malvarlıklarıyla ilgili son ve en önemli yasal hamle. Bu konudaki ilk dava Ocak ayında Washington’da” Vatandaşlar için Sorumluluk ve Etik” adlı izleme grubu tarafından açmıştı. Mart ayında Washington’daki bir restoran başkentteki Trump Oteli’nin Başkan’la yakın ilişkileri nedeniyle haksız rekabet avantajı sağladığı gerekçesiyle dava açmıştı. Geçen hafta da Kongre’de bir grup demokrat üye yakında Trump’a dava açmayı planladıklarını belirtmişti.