Trump’ın üst düzey danışmanı Michael Flynn istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görüştüğü iddialarının ardından gelen baskılar üzerine istifa etti.

Flynn’in göreve başlamadan önce Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile Rusya’ya yönelik yaptırımlar üzerine görüştüğü iddia edilmiş, Flynn’in bu görüşmenin detayları hakkında çalışma arkadaşlarını yanlış bilgilendirdiği belirtilmişti.

ABD istihbaratının Flynn’in telefon görüşmesini dinlediği kaydedilmişti.
İstifa haberinden önce ABD basını, Adalet Bakanlığı’nın Beyaz Sarayı’ı söz konusu görüşmeyle ilgili geçen ay uyardığını duyurmuştu.

Demokratlar Flynn’in görevden alınması çağrısında bulunmuştu.

Yetkisi olmayan bireylerin ABD adına diplomatik girişimlerde bulunması yasa dışı.
Flynn’in istifa mektubunda “Rus büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmelerine ilişkin bilgileri kasıtsız olarak başkan yardımcısına ve diğerlerine eksik aktardım” ifadeleri yer aldı.
Beyaz Saray göreve geçici olarak emekli General Joseph Keith Kellogg’un getirildiğini açıkladı.
Flynn önce iddiaları reddetmiş ancak daha sonra emin olmadığını söylemişti.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov dün gazetecilere Flynn ve Kislyak arasındaki görüşmelerde yaptırımların kaldırılmasının gündeme gelmediğini söyledi.

Flynn, Obama yönetiminde de Savunma İstihbarat Kurumu’nın direktörülüğünü yaptı. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehditi ile mücadele yöntemleri konusunda eleştirince 2014’te görevine son verilmişti.

“IŞİD’le daha saldırgan bir mücadele”
Emekli korgeneral, Cumhuriyetçi Parti’nin Ulusal Kurultayı’nda yaptığı konuşmada da ABD ordusunun IŞİD’e karşı daha ‘saldırgan bir mücadele’ sergilemesi gerektiğini savunmuştu. Trump’ın IŞİD’le mücadele söylemine yakın bir çizgi benimsyen eski general yayınladığı kitapta da “AB, radikal İslam’a karşı dünya savaşını siyaseten doğruculuk nedeniyle kaybediyor” yorumunu yapmıştı.

“Afganistan’da istihbarata eleştiri”
Askerliği döneminde ise Afganistan ve Irak’ta da görev yaptı. 2010 yılında, kendisi Afganistan’da görevliyken ABD’nin bu ülkedeki istihbarat sistemiyle ilgili oldukça eleştirel bir rapor yayınladı. Raporda “İstihbara aygıtının büyük bir bölümü, ABD ve müttefiklerinin nasıl bir çevrede operasyon yaptığı konusundaki temel sorulara yanıt vermekten aciz” tespitinde bulundu.
Flynn’ın ismi adalet bakanlığı için de geçiyordu. Ancak asker olduğu için bu mevkiye atanmadan önce emekliliğin üzerinden 7 yıl geçmesi gerekiyor.