Türkiye’de Milli Savunma Bakanlığı’nın düzenlemesi ile kadın subay ve astsubaylar için uygulanan başörtüsü yasağı kaldırıldı. Düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Ağustos 2016’da kadın polislere başörtüsü yasağını kaldıran hükümet, başörtüsü yasağını Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kapsamından da çıkardı. Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemeyle, Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar başörtüsü takabilecek.
Bakanlığın düzenlemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nin “Genel Hükümler” bölümüne bir madde eklenmesiyle gerçekleşti. Yönetmeliğe eklenen maddede “Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri mensubu bayan subaylar, sözleşmeli subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar ve askeri öğrenciler ile bunların adayları ve kursiyerleri, resmi üniformalarıyla birlikte şapka, bere veya kep altına başlarına taktıkları üniforma renginden istihkak olarak verilen desensiz giysileri yüzlerini kapatmayacak şekilde takabilirler” ifadeleri yer aldı.
Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra uygulamaya girecek. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, yeni uygulamanın askeri öğrencileri de kapsayacağını belirtirken, “İsteyen öğrencimiz başörtüsü takabilecek” diyor. TSK, Türkiye’de türban yasağının en geniş şekilde uygulandığı kurum olarak biliniyordu.
Polislere de serbest olmuştu
2013’te memurların kılık kıyafet yönetmeliğini değiştiren hükümet, kamu personeline başörtüsü serbestisi getirmişti. Ancak polis, asker, hakim ve savcılar kapsam dışı bırakılmıştı. İçişleri Bakanlığı Ağustos 2016’da polisin kılık ve kıyafet yönetmeliğini değiştirerek kadın polise de başörtüsü serbestisi getirmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte başörtüsü “Üniforma renginde desensiz giysi” olarak tarif edilmişti. İlgili yönetmeliğe şu hüküm eklenmişti:
“Bayanların şapka, kep veya örgü bere altında yüzünü kapatmayacak şekilde, başlarına taktıkları üniforma rengindeki desensiz giysiler hariç, resmi kıyafetin içerisine, dışarıdan görülebilecek şekilde sivil kazak, yelek ve benzeri giyecekler giyilemez. Erkek personelin siyah, bayan personelin ise ten rengi, şeffaf ve parlamayan çorap giymesi zorunludur. Ancak, kışlık kıyafet ile görev yapılan dönemlerde bayan personel pantolon veya etek altında tamamı siyah gözükecek şekilde siyah çorap da giyebilir.”
16 Ağustos 2016’da yapılan ve Milli Savunma Bakanlığı’nın kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik getiren düzenleme ile de kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü olarak orduevlerine girmeleri serbest bırakılmıştı. Bu düzenlemeyle askeri personelin yakınlarının orduevleri, kamplar ve askeri gazinolara başörtülü girebilmeleri sağlanmıştı.