4 saat süren Yüksek Askeri Şura toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesi belirlendi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan YAŞ’ta alınan kararlara göre, üç kuvvet komutanı; kara, hava ve deniz kuvvetlerinin komutanları değişti.

Kara Kuvvetleri’nin komutanlığına Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri’nin komutanlığına Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri’nin komutanlığına Koramiral Adnan Özbal getirildi.

Yaşar Güler, 15 Temmuz darbe girişiminde GenelKurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte emir subayının zoruyla Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Hasan Küçükakyüz de darbe girişimi gecesi katıldığı bir düğünden kaçırılmıştı.

Geçen yılki darbe girişimi sonrası Yüksek Askeri Şura ilk toplantısında 586 albay emekliye sevk edilmişti. 434 albayın da hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatılmıştı.
Alınan kararla, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal emekliye sevk edilmiş oldu. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Ertuğrulgazi Özkürkçü de emekliye sevk edildi.

YAŞ toplantısında alınan kararlara göre 30 Ağustos 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; toplamda 6 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi.

61 albay, general ve amiralliğe yükseltildi.

8 generalin görev süresi bir yıl, 168 albayın görev süresi ise iki yıl uzatıldı.

YAŞ toplantısında alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak.