Türkiye’de ‘Evrim Teorisi’ tartışması

Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise ders kitaplarından evrim teorisinin anlatıldığı “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” adlı üniteyi çıkarması tartışma başlattı.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, bu uygulamayı ‘tartışılabilir olduğu ve çocukların kafasını karıştırdığı’ gerekçesiyle kaldırdıklarını duyurmuştu.

Ancak öğrenci velileri bu kararın toplumu daha da muhafazakarlaştırmaya dönük yeni bir adım olduğunu savunuyor. Öğrenci Velileri Derneği Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Devleti yöneten insanların, ideolojik açıdan eğitimde daha muhafazakar bir anlayışın yer almasına yönelik bir faaliyetlerinden birisidir. Evrim teroisi önlerinde bir engeldi. Bunu aşmaya çalışıyorlardı. Ve büyük ölçüde bunu başardılar” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye’de din eğitimi ve laik eğitim tartışmaları sık sık gündeme geliyor. Muhalefet, eğitimin laiklik ilkesinden giderek uzaklaştığından duyduğu kaygıyı dile getiriyor.

Evrim’in müfredattan kaldırılması ile ilgili tartışmaların sürdüğü dönemde Türkiye’nin en büyük 5 üniversitesi ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Hacettepe ve Ankara üniversitelerinde görev yapan biyoloji bölümü öğretim üyeleri ve dernekler, bu konuda bir rapor hazırlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na sunmuştu. Raporda “Evrim teorisinin” dünyada yalnızca Suudi Arabistan’da öğretilmediği, İran’da ise evrime 60, Darwin’e 11 sayfa ayrıldığını belirtilmişlerdi.