Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yılı dolayısıyla New York Başkonlosluğu’nda anma töreni yapıldı.

Törene New York’ta bulunan Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Başkonsolos Ertan Yalçın’ın evsahipliğini yaptığı Atatürk’ü anma töreni, saat 9’u beş geçe Atatürk için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Başbakan Yıldırım, Atatürk’ü anma töreninde yaptığı konuşmada, bugün milletin hafızasında tarihi öneme sahip bir günün idrak edildiğini söyledi.

Vefatının 79. yıl dönümünde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü milletçe ve şükranla andıklarını belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Cumhuriyetin ilanı ile birlikte mili iradeyi, adaleti, insan hak ve özgürlüklerini, çoğulcu demokratik prensipleri ülkemiz için hedef gösteren Atatürk, milletimizi bu ideal etrafında birleştirmiştir. Cumhuriyetimiz bugün gelişen demokrasisiyle, hukuk devleti hüviyetiyle birlikte daha güçlü bir şekilde muasır medeniyetler hedefine doğru ilerlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları Cumhuriyetimize demokrasimize sahip çıkma iradesinde tereddütsüz bir bütünlük içindedir. Bunu en son 15 Temmuz alçak darbe girişiminde 80 milyon vatadandaşımız, yurtdışında yaşayan milyonlarca vatandaşımız bütün dünyaya göstermiştir. Aziz milletimiz milli mücadele ruhunu, Cumhuriyetin değerlerini ve kazanımlarını korumakta kararlıdır.’ dedi.

Törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükelçi Serdar Kılıç, bürokratlar ve New York’ta yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

New York Atatürk Okulu Öğretmen ve öğrencileri. Photo by Engin Tufan Sevimli © 2017 New York

Tören New York Atatürk Okulu öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından sona erdi. Başbakan Binali Yıldırım Törene katılan öğrencilere hediyeler verdi.