Ürettikleri cihaz sayesinde kemik kırıklarında alçıya gerek kalmayacak

Düzce Üniversitesi bünyesinde geliştirilen cihaz, alçı gerektiren kemik kırıklarında ameliyata gerek kalmadan röntgenler ışığında bilgisayar yazılımı sayesinde alçısız tedavi imkanı sağlıyor.

Düzce Üniversitesi’nde yaklaşık 7 yıldır sürdürülen araştırma sonucu üretilen cihaz, hastanın alçısız ve ameliyatsız tedaviyle kısa sürede zorlanmadan yapabilmesine imkan sağlayacak.

Sisteme bağlı bir yazılım desteği var

Üniversiteden bir profesör, bir doktor ve bir fizik öğretmeninden oluşan ekibin uzun süren ve birçok denemenin ardından ürettiği 6 ayaklı mekanizmaya sahip cihaz, kırık noktasına göre değişebilen yön sistemi sayesinde sisteme bağlantılı bir yazılım desteğiyle kırıklarda yanlış kaynamayı engelleyecek.

Ameliyatsız bir şekilde kemiğin düzgün kaynaması ve alçı kullanmadan tedavi imkanı sunan cihaz, hastanın iyileşme sürecini kısalttığı gibi alçının verdiği günlük yaşam zorluklarını da ortadan kaldırarak tedavi sürecini rahat bir şekilde atlatmasına imkan verecek.

Bilgisayar yardımıyla kemik kırığı birleştiriliyor

Hastaneye kırık şikayetiyle gelen hastanın önce röntgenleri çekiliyor. Ardından bu sistem sayesinde cihaz kemiğe tutturulup, bilgisayar yazılımıyla kemik kırığı birleştiriliyor. Böylece alçıya gerek kalmadan kırık sabitlenmiş oluyor.

Çalışma altın madalya aldı

Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’17) altın madalyayla ödüllendirilen buluşun patent başvurusu yapılarak üretim aşamasına geçildi. Ekip lideri Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İstemi Alp Yücel yaptığı açıklamada, ekibiyle uzun süredir ortopedide kullanılan platin diye adlandırılan ürünler üzerine çalıştığını söyledi.

Uzun bir süredir buna benzer çalışmalar vardı

Yücel yaklaşık 7 yıldır platin ve benzeri ürünler üzerine farklı çalışmalar yaptıklarını ve birkaç farklı denemede bulunduklarını belirterek, ‘’Kırık tedavisinde kullanmak için ürettiğimiz ürünümüzün patent başvurusunu yaparak artık son aşaması olan üretim kısmına kadar ulaştık’’ dedi.