Uzun yola çıkarken yanınızda bulunması gereken 12 şarkı

Buse Çiftçisertbaşı


route-long

Yaz aylarının gelmesiyle hepimiz seyahat planları yaparız. Kimimiz şimdilik kısa mesafelerle idare ediyoruz, kimimizse uzun yollara atılmanın heyecanını yaşıyoruz. İşte tam da o uzun yola çıktığınızı düşünün. Bomboş, dümdüz bir yolda size eşlik edecek olan şey, güneş, tatlı bir esinti ve kekik kokusu olsun. Tüm bu harika atmosferin yanına en azından yolculuğun 1 saatini kurtaracak olan 12 şarkıyı da eklerseniz değmeyin keyfinize. Şimdiden hepimize iyi yolculuklar.

THE AWAY DAYS – CALM YOUR EYES

Listenin ilk sırasında yer alan The Away Days, 2011 yılında kurulmuş olan İstanbullu bir indie grubu. Grup üyeleri, Oğuz Can Özen, Sezer Koç, Burak Serter ve Berk Tekelioğlu’ndan oluşuyor. 2011 yılından bu yana ülkemizde Hayal Kahvesi, Peyote, Babylon, Bronx Pi gibi sahnelerde ve geçtiğimiz yıl gerçekleşen One Love Festival’de boy gösterdiğini bildiğimiz The Away Days, 2013 yılında da Küçükçiftlik Parkta gerçekleşen “Belle and Sebastian” konserinin ön grubu olarak karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde Teksas’ta gerçekleşen SXSW Festivali’nde de kendini ispatlayan grubu, takibe almanızı ve diğer şarkılarını da dinlemenizi tavsiye ediyoruz. Ama önceliği 22 Nisan 2016’da çıkarttıkları “This” albümünden “Calm Your Eyes” parçasına vermenizi öneriyoruz.

FOALS – BIRCH TREE

İkinci sırada yer alan Foals, 2005 yılında Oxford’da kurulan bir indie/rock grubu. İlk albümleri olan “Antidotes”u 2008 yılında çıkaran grup, alternatif rock, art rock ve dance-punk türleriyle de anılabilen 5 stüdyo albümü kaydetmiş, Glastonbury, Roskilde ve Coachella festivallerinde sahne almıştır. 2013 yılında One Love Festival’de sahne alan Foals, bu yıl gerçekleştirilecek olan Galstonbury Festivali’nde de yer alacak. Keşke fırsatımız olsaydı da koşarak gidebilseydik. “Birch Tree” grubun 2015 yılında çıkardıkları “What Went Down” albümüne ait.

FLUNK – BLUE MONDAY

Üçüncü sırada, 2000 yılında kurulan Norveçli grup Flunk var. Flunk, 2003 yılında ilk albümü olan “For Sleepyheads Only”yi çıkartmış ve bu güzel parçayı bizlere armağan etmiştir. O zamandan bu yana 10 adet albüm kaydetmiş olan grubun diğer albümlerini de dinlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. “Blue Monday” her ne kadar “For Sleepyheads Only” albümünde yer alıyor da olsa, daha öncesinde 2002 yılında çıkarttıkları aynı isimli single albüme ait.

CAGE THE ELEPHANT – TROUBLE

Listenin dördüncü sırasında, alternatif rock/indie rock türünde müzikler yapan Cage The Elephant var. Grup 2008 yılında Kentucy/ABD’de kurulmuş ve ilk albümleri olan “Cage The Elephant”ı 2008 yılında çıkartmışlardır. O zamandan bu yana 5 stüdyo albümü kaydetmiş olan grubun “Trouble” şarkısı 2015 yılında çıkardıkları “Tell Me I’m Pretty” albümüne ait. Severek dinleyeceğinizden şüphemiz yok.

BELLE AND SEBASTIAN – ANOTHER SUNNY DAY

Yolculuğun en tatlı kısmına geldik bizce. Listenin beşinci sırasında bulunan Belle and Sebastian’la ilgili söyleyecek o kadar çok şey var ki. Ama çok uzatmayacağız. Belle and Sebastian’ın ortaya çıkışı, 1996 yılında Glasgow’da Stuart Murdoch ve Stuart David’in Stow College’daki müzik dersi ödevi için bir demo kaydetmeleriyle başlar. Demolarının oldukça beğenilmesi üzerine “Electronic Honey” isimli yapımcı bir şirketle anlaşarak 1996 yılında “Tigermilk” albümünü çıkarırlar. Sonrasında üyeleri 7 kişiye çıkan grup, o zamandan bu yana indie/pop türünde 9 stüdyo albümü kaydetmiştir. “Another Sunny Day”, grubun 2006 yılında çıkardığı “The Life Pursuit” albümüne ait.

PEARL JAM – JUST BREATHE

Bir önceki şarkının etkisini atlatamamışken, bir rüyayı da Pearl Jam’le yaşayacağınızı düşünüyoruz. Pearl Jam’i bilmeyen azdır ama ben yine de bahsedelim. Kendileri 1991 yılında ilk albümleri olan “Ten”i piyasaya sürmüş olan, Seattle kökenli bir Grunge/rock müzik grubudur. Bu zamana kadar 10 stüdyo albümü kaydetmiş ve bunun yanında çok sayıda Live albümü olan grup, son albümünü 2013 yılında çıkarmıştır. Okuma ihtimalleri çok düşük de olsa, Pearl Jam ve özellikle grubun vokali olan Eddie Vedder’a yakın zamanda İstanbul’a gelmelerini rica ediyoruz buradan. Esas konuya dönersek, “Just Breathe” grubun 2009 yılında çıkardığı “Backspaper” adlı albüme ait.

THE DOORS – PEOPLE ARE STRANGE

Listenin yedinci sırası belki de en nostaljik olanı. The Doors, 1965 yılında Los Angeles/Kaliforniya’da Jim Morrison ve Ray Manzarek tarafından kurulan ABD’li rock grubudur. Grup 1971 yılına yani Jim Morrison’un ölümüne kadar geçen sürede 6 stüdyo albümü kaydetmiştir. Bu olaydan sonra 1978 yılına kadar 2 albüm daha çıkaran grup, sonrasında ne yazık ki dağılmıştır. “People Are Strange” grubun, 1967’de çıkardığı “Strange Days” albümüne ait olmakla beraber en çok bilinen şarkılarından biridir.

THE NATIONAL – ABOUT TODAY

1999 yılında Ohio’da kurulan The National, 2013 yılında çıkardığı son albümüyle birlikte dağılan bir indie/rock grubu. Bu süreçte grup, 6 stüdyo albümü çıkarmış olmakla birlikte son albümleri olan “Trouble Will Find Me” ile 2014 Grammy Ödülleri’nde en iyi alternatif albüm seçilmiştir. Şu an için grubun üyelerinden Scott Devendorf ve Bryan Devendorf’un, Ben Lanz ile birlikte LNZNDRF’yi kurdukları biliniyor. “About Today” ise, grubun 2004 yılında çıkardığı “Cherry Tree” albümüne ait.

BLUR – OUT OF TIME

Blur, 1988 yılında Londra’da kurulan bir İngiliz rock grubudur. İlk albümleri olan “Leisure”ı 1991 yılında piyasaya çıkartan grup, o zamandan bu yana 8 stüdyo albümü kaydederek son albümleri olan “The Magic Whip”ı 2015 yılında çıkarmıştır. “Out Of Time” grubun 2003 yılında çıkardıkları “Think Tank” albümüne ait.

ALEX TURNER – IT’S HARD TO GET AROUND THE WIND

Listenin onuncu sırasında kalbimizde Submarine (2010) film müzikleriyle bir kez daha taht kurmuş olan Alex Turner var. Alex Turner, 2002 yılından bu yana İngiliz indie/rock grubu olan Arctic Monkey’in, 2007 yılından bu yana ise The Last Shadow Puppets grubunun solisti, gitaristi ve bestecisidir. “It’s Hard To Get Around The Wind” şarkıcının “Submarine” filmi için yaptığı aynı isimli albüme ait.

TRAVIS – SIDE

Geldik listenin herkes tarafından en bilinen ve en vazgeçilemeyen şarkılarına. Uzun yola çıkıldığında ya da günlük kısa yollarda dahi birçoğumuzun yanında en azından bir adet Travis şarkısı taşıdığını düşünüyoruz. Yine de bilmeyenler için, İskoç kökenli ve 1990 yılında kurulan grup ilk albümleri olan “Goog Feeling”i 1997 yılında piyasaya sürmüştür bilgisini paylaşmalıyız. O zamandan bu yana 7 stüdyo albümü kaydetmiş olan grubun çok sayıda single çalışması da bulunmaktadır. “Side” grubun 2001 yılında çıkardığı “The İnvisible Band” albümüne ait.

COLDPLAY – YELLOW

Her şarkısı yıllarca dilden dile dolaşan ve eskimeyen grup Coldplay de listenin en bilinenler kısmında. Ancak yine de henüz duymamış olanlar için; Coldplay 1996 yılında Chris Martin ve Johhny Buckland tarafından İngiltere’de kurulan bir alternatif rock grubudur. Grup, 2000 yılında piyasaya sürdükleri “Parachutes” albümünden bu yana yedi stüdyo albümü kaydetmiştir. Son albümleri olan “A Head Full Of Adventure”u 2015 yılında çıkarmıştır. “Yellow” ise grubun ilk albümleri olan “Parachutes”e ait. Son olarak, Chris Martin’e de sevgilerimizi gönderiyoruz buradan.