Amerika Başkanı Donald Trump, bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD’ye seyahat kısıtlaması getiren başkanlık kararnamesini donduran federal bir yargıcı eleştirmiş, mahkeme kararı için “gülünç” demişti.

Trump yönetimi, yedi ülkeye uygulanan seyahat yasağının, daha kapsamlı bir yaklaşım bulunana kadar geçerli olması gerektiğini savunuyor.

Yasağa karşı protestolar ve yasal mücadele sürüyor. Ancak bazı uzmanlar, terör örgütlerinin bu tartışmalardan yararlanabileceği uyarısı yapıyor.

Amerika merkezli terör izleme ve istihbarat grubu The SITE, cihatçıların “Donald Trump’ın başkanlık kararnamesinin Amerika’nın Müslümanlara olan nefretini kanıtlıyor” söylemine yer verdi.

Washington’daki RAND adlı düşünce kuruluşunun kıdemli uzmanlarından Jonah Blank da IŞİD’in yasağı, savaşçı toplamak için kullanmaya başladığını söyledi. Blank, “IŞİD ve IŞİD’e bağlı örgütler seyahat sınırlamalarını özellikle sosyal medya üzerinden kullanıyor” dedi.

“Yasak düşmanlık yaratıyor”

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin ulusal güvenlik uzmanı Anthony Cordesman da, cihatçıların düşünce şekline uygun bir kanıt sağladığını dile getirdi ve “Müslüman olanlarla olmayanlar arasında düşmanlık yaratmanın en büyük yollarından birini uyguluyorlar ki IŞİD ve El Kaide’nin ana amaçlarından biri bu” diye konuştu.

Uluslararası Güvenlik ve  Politikalar Merkezi’nin direktörü Seth Jones da, Trump’ın uzun vadeli politikalarının, cihatçı örgütlenmeye olası etkileriyle ilgili daha çok şey göstereceğini söylüyor. Jones’a göre her şey yasağın kaldırılmasından sonra yaşanacaklara ve ABD’nin ne yapacağına bağlı. “Somali, Suriye, Irak gibi ülkelerden gelecek sığınmacı be mültecilere kapısını açacak mı?” diye soran Jones, Amerika’nın belli ülkelerden gelen belli bir dinin mensuplarını yasaklama olasılığının çok sorunlu olduğuna dikkat çekiyor.

Yeni Amerika Vakfı’ndan David Sterman’a göre ise, Amerika içinde yükselişe geçen terör, bu tartışmalar ve protestolar nedeniyle göz ardı ediliyor. Vakfın araştırmasına göre, 11 Eylül saldırılarından bu yana ülke içinde düzenlenen saldırıların failleri ya Amerika vatandaşı ya da oturma izni olanlar ve hiçbiri şu andaki yasak kapsamındaki ülkelerden gelmemiş.

Sterman, “Bu yasağın Amerikan ulusal güvenliğini sağlayacağına dair elimizde çok az veri var” dedi.

Yasağın, cihatçıların yayılma çabalarını durdurmak için önemli bir adım olduğunu düşünenler de var. Heritage Vakfı’nın ulusal güvenlik uzmanlarından Peter Brookes, “Bu geçici bir önlem ve Amerika için çok önemli. IŞİD’in yükselişine, diğer terör örgütlerinden gelen tehditlere, son birkaç yıldaki çokuluslu terör olaylarına, uluslararası alanda karşı karşıya olduğumuz tehditlere bakıldığında, yeni yönetimin durumu değerlendirmesi gayet mantıklı” diye konuştu.