Yaptığı konuşmayla ABD’yi etkileyen 18 yaşındaki Enis’den hayata dair detaylar

Genç Erkek Basketbol milli takımımızın gururlarından biri olan Kosova doğumlu Enis Sipahi geçen yıl Tofaş’dan ayrılıp ABD’nin yolunu tutmuştu.

ABD’de burs kazanıp okuyan hem de basketbol kariyerine devam etmeye çalışan Enis, yakın zamanda katıldığı bir törende yaptığı konuşmasıyla ABD gündemine oturdu ve birçok insanın ilgisini çekmeyi başardı.

Florida eyaletinin Orlando kentinde yer alan Montverde Academy‘de tam burslu olarak eğitimine ve basketbol kariyerine devam eden Enis, birçok yaşıtının tercih edeceği bir konuşma yapmak yerine, içinde yaşadığımız dünyaya dair verdiği mesajlarla birçok kişinin takdirini toplamayı başardı. Enis’in konuşmasında bizleri etkileyen 16 alıntıyı sizler için derledik.

1. “Başarı peşinde koşarken hepimiz boynuzlarımızı kırıyoruz ama görmüyoruz ki peşinde koştuğumuz şey sadece egoizm, bencillik ve materyalizmden ibaret.”

2. “Bu yaşadığımız dünya iyi bir yer değil. İnanın bana burası aslında korkunç bir yer.”

3. “Algımızın ötesinde olan, insan tarafından yapılan dehşetlere şahit olduğumuz bir zamana denk geldik. Bu dünyanın değişmesi gerekiyor ve bunu yapacak bizleriz”

4. “Bizim önemli sorunlarımızdan birisi de paradır; Onların ‘akıllıysan zengin olursun’ demelerinden bıktım. Bu akılsızca bir şey.”

5. “Parayı biriktirmemiz değil, paylaşmamız gerektiğini anladığımz zamanın 5 yüzyıl sonra geleceğini söylüyorlar. Buna vaktimiz yok.”

6. “Eğer zenginsen bu akıllı olduğun anlamına gelmez. Bu sadece para denilen bir kağıt parçası için vaktini harcadığın anlamına gelir.

7. “Lütfen eğer bir şeyi yapmaya karar verirseniz önce kendinize ‘Eğer para olmasa bu işi yapar mıydım?’diye sorun.”

8. “Kendimizi geçici ve bir değeri olmayan şeylerle kandırmak yerine benliğimizi edebi olan değerlere adamış olsaydık eğer; İnsanları öldüren eczacılar değil, yaşatmaya çalışan eczacılar olurdu.”

9. “İnsanları dolandıran girişimciler değil, bize yardım etmeye çalışan girişimciler olurdu. İnsanları köleleştiren iş insanları değil, gerçek hayırseverler olurdu. Kukla siyasetçiler değil, insanlığa gerçekten hizmet eden liderler olurdu.”

10. “Bu olmayan savaşı gerçekleştirmek yerine dünyamızı nasıl değiştirebileceğimize kafa yorsaydık dünyanın IQ ortalaması 40 puan kadar yükselirdi.”

11. ”Gözü dönmüş insanların oynadığı bu monopoly oyununa köle olmayalım. Neler olduğunu anlamaya çalışalım.”

12. “Demek istediğim mezara girerken yanımıza 5 sent bile alamayacağız. Eğer dünyanın o kadar da kötü olmadığını düşünüyorsanız, üzgünüm ama demek ki yeteri kadar bilinçli değilsiniz.”

13. “Dünyada kan dökülüyor. Kendilerini kanla besleyen hasta, manyak, acımasız insanlar var.”

14. “Sporu kutsalmış gibi takip edip mazlumların feryatlarını neden görmezden geliyoruz? Bunu bilmek yüreğimi burkuyor.”

15. “Onların ‘hadi kutunun dışında bir düşünün’ demelerinden de bıktım. Bizim kutunun dışında düşünmemize gerek yok. Sadece kutunun aslında hiç var olmadığını anlamamıza gerek var.

16. “Ve unutmayın ki, en büyük trajedi yaşayıp da ruhunun derinliklerini keşfedememektir.”

ENİS SİPAHİ’NİN TOFAŞ VE MİLLİ TAKIM BAŞARILARI

KULÜP KARİYERİ
2012-2013 Küçükler Türkiye Şampiyonu (En iyi guard)
2014-2015 Yıldızlar Türkiye 3.’sü (En iyi guard)

MİLLİ TAKIM KARİYERİ
2015 U16 Avrupa 3.’lüğü
2016 U17 Dünya 2.’liği

MONTVERDE ACADEMY’DEN MEZUN OLUP NBA DRAFTI OLANLAR

Ben Simmons
Philadelphia ’76ers,
#1 2016 NBA Draft

D’Angleo Russell
Los Angeles Lakers,
#2 2015 NBA Draft

Dakari Johnson
Oklahoma Thunder,
#48 2015 NBA Draft

Joel Embiid
Philadelphia ’76ers,
#3 2014 NBA Draft

Michael Kidd-Gilchrist
Charlotte Bobcats,
#2 2012 NBA Draft

Kyrie Irving
Cleveland Cavaliers,
#1 2011 NBA Draft