New York şehrinin sembollerinden “bodega” yani şehrin hemen hemen her köşesinde bulunan bakkalların Yemenli-Amerikalı sahipleri perşembe günü 8 saat boyunca dükkânlarını kapatarak Donald Trump’ın aralarında Yemen’in de olduğu 7 ülke vatandaşlarına ABD’ye seyahat yasağı getiren yönergesini protesto etti. Protesto Brooklyn’de Federal Mahkeme’nin önünde gerçekleştirildi. Olaysız gerçekleştirilen protesto sırasında grup namaz da kıldı.

Geçen hafta Trump yönetimi Yemen, Irak, Iran, Libya, Somali, Sudan ve Suriye vatandaşlarının önümüzdeki 90 gün boyunca ABD’ye girmelerini engelleyen bir başkanlık emrini yürürlüğe koyduğundan beri, başta New York olmak üzere ABD’nin bir çok şehrinde protestolar gerçekleştiriliyor. Başkanlık emri ayrıca mültecilerin de ülkeye girmesini engelliyor.

Brooklyn İlçesi Başkanı Eric Adams’ın ofisinden gelen bilgilere göre şehirde hizmet veren yaklaşık 6 bin işyerinin sahibi Yemenli. Protestoyu düzenleyenlerden Halil Cebran Akademisi’nin kurucularından olan Dr. Almontaser’in Twitter üzerinden verdiği bilgilere göre protestoya 1000’e yakın dükkan sahibi katıldı. ‘Bodega’lara destek olmak amacıyla şehirdeki restoran ve bazı işyerlerinin de protesto amacı ile dükkanlarını kapattıklarını belirtildi. Ayrıca diğer Arap kökenli Amerikalı iş sahipleri ve New York dışında yasayanlar da protestoya katıldı.

Amerika’nın Sesi ile konuşan Connecticut’tan gelen Yemenli Amerikalı protestoculardan birisi “Biz Amerika’yı seviyoruz, o yüzden bayrakları elimizde. Bu ülkeyi göçmenler kurdu, göçmenler bu ülkeyi daha iyi bir hale getiriyor,” derken, diğer bir protestocu da Başkan Trump’un eslerinin de göçmen olduğuna dikkat çeken bir mesaj verdi. “Eğer bizi gönderirse o zaman karısını da göndersin, o da göçmen değil mi?” diyen protestocu ismini vermedi.

Protestoya New York Belediye Başkanı Bill de Blassio da Twitter üzerinden destek verdi.