‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ için onbinlerce kişi İstanbul Yenikapı’da buluştu. Mitingde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı.

Photo by AFP
Photo by AFP

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyanı kendine hayran bırakan vatandaşlarımızın gazası mübarek olsun

Erdoğan konuşmasında ‘tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak her kökenden insanıyla dünyayı kendine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazabı mübarek olsun’ dedi.

Cumhurbaşkanı, ‘bu manzara birliğin, kardeşliğin gerektiğinde hakikat olarak ortaya konabildiğinin ispatıdır’ dedi.

Erdoğan, ‘Gazi Mustafa Kemal o kara günlerde milletimiz çok büyüktür, hiç korkmayalım diyordu, bu millete kimse esareti getiremeyecektir’ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, idam cezası konusunda siyasi partilerin uzlaşması durumunda kendisinin onaylayacağının mesajını verdi.

Erdoğan, ‘askeri liselerde tek tip yetiştirilen fetöcüler bu darbeyi yaptı’ ifadesini de kullandı.

Erdoğan’dan önce kürsüye çıkan TBMM Başkanı İsmail Kahraman ‘bundan sonra hiçbir güç darbeye teşebbüs edemeyecektir’ dedi.

Photo by REUTERS
Photo by REUTERS

Kılıçdaroğlu: Artık yeni bir Türkiye var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, camiye, kışlaya ve yargıya siyaset sokulmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ‘ne darbe, ne dikta, halkımız tam demokrasiye layık’ dedi. CHP Genel Başkanı, ‘Cumhuriyet’in eşitlik değerlerine hepimizin sonuna kadar sahip çıkmamız gerekiyor’ ifadeleerini de kullandı.

“Parlamentoda grubu bulunan dört siyasi partinin liderleri ve milletvekilleri darbeye karşı açık net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep birlikte imzalamışlardır. Gönlüm ister ki bu güzel mitinge, beraberliğe eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı. Çünkü, Gazi Mustafa Kemal şunu söylüyor, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.”

“15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız.”

MHP Genel Bşkanı Devlet Bahçeli de 15 Temmuz’u yıkım hamlesi olarak niteledi, ‘Türk askeri topyekün suçlu görülmemeli’ dedi. Bahçeli, ‘terörist başı Gülen’i bize iade etmeyen ABD’ye gücümüzü gösterelim’ ifadesini kullandı.

Photo by AFP
Photo by AFP

Başbakan Yıldırım’dan CHP ve MHP’lilere: Bu tabloyu yaşattığınız için teşekkür ederim

Başbakan Binali Yıldırım da kalabalığa “16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrılırken ne kadar umutluysa milletimiz bugün o kadar umutludur. 6 Ekim 1923’te geldikleri gibi giden düşmanın arkasından ne kadar coşkuluysa bugün de o kadar coşkuludur” diye seslendi.

Yıldlırım, “15 Temmuz demokrasi şehitlerimizi kalpten selamlıyorum. Bugün aramızda olan kahraman şehitlerimizin ailelerini yürekten selamlıyorum. İstanbul’u düşmana teslim etmeyen kimi hastanede kimi evinde kimi aramıza olan kahraman gazilerimizi selamlıyorum” dedi ve MHP ile CHP’nin mitinge katılımından duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti:

“AK Partili kardeşlerim CHP’li kardeşlerim, MHP’li kardeşlerim her kesimden değerli vatandaşlarım, bu muhteşem tabloyu bize yaşattığınız için bizi buraya getirdiğiniz için hepinize çok çok teşekkür ediyorum.”

Photo by AP
Photo by AP

Mitingde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da konuştu. Akar, ’15 Temmuz’da TSK’ya sızmış bir grup hain tarihimizde görülmemiş bir şekilde vatanımıza bu zilleti yaşatmıştır’ dedi.Akar, ‘bu rezaleti yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır’ ifadesini de kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yanısıra Kuvvet Komutanları da siyasiler ile birlikte mitinge katıldı.

Miting nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Havada polis helikopterleri uçuş yaparken, Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemileri de denizden güvenliği sağladı. Meydanda sadece Türk bayraklarının olmasına özen gösterildi.

Miting alanında kalpaklı Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleriyle Türk bayrağı asıldı.

Photo by REUTERS
Photo by REUTERS

Kalabalık için gıda ve su da hazır bulunduruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi alanda 5 milyon su, 1 milyon gıda, 3 milyon bardak, 1 milyon şapka dağıttı.

Başbakan Binali Yıldırım miting için yayımladığı genelgede “Miting partiler üstü milli bir miting olacağı için müşterek idealler seslendirilecek, slogana müsaade edilmeyecek” dendi.