Futbolun Kaderini “Futbol Şûrası” Belirlesin

Küresel Salgın Koronavirüs (Covid-19) her aland olduğu gibi Futbol Dünyasınıda derinden etkilemiş durumdadır. Krizin başladığı günden bu güne kadar FIFA, UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), futbol ekosisteminin devamlığı için sürekli toplantılar ve kararlar alarak krizi yönetmeye çalışmaktadırlar.

TFF koronavirüs ile ilgili gelişmeleri yakından gözlemlenmekte olup, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu ve UEFA ile koordineli bir şekilde değerlendirmeye çalışmaktadır.

TFF Sağlık Kurulu tarafından yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ertelenen liglerin tamamlanması ihtimaline yönelik “Futbola Dönüş Öneri Protokolü” hazırladı. Protokolü, Hazırlık Dönemi, Müsabaka Dönemi ve Pozitif Test Senaryosu olmak üzere çeşitli ana bölümlerden oluşan protokolün, “Genel Prensipler”, “Hazırlık Dönemi – Bireysel ve Grup Antrenmanları Evresi” ile “Pozitif Test Senaryoları”nı içeren ilk kısmı yayınlandı. TFF tarafından Acıbadem Sports ve T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile hazırlanan protokol, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiye raporu ve Gençlik ve Spor Bakanlığının koordinasyonuyla devletin ilgili kurumlarının liglerin başlatılmasına yönelik kararı sonrasında uygulamaya konulacağı ifade edildi.

Türkiye’de Profesyonel futbol Liglerinin devamlığı konusunda 05 Mayıs 2020 tarihinde yapılan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ile Sağlık Bakanı arassınadaki görüşmeden çıkan sonuç kısaca ; Sağlık Bakanı tarafından “toplantının karardan daha çok istişare amaçlı olarak gerçekleştirilen bir görüşme olduğu “Liglerin devamı konusu, futbol federasyonumuzun kendi iradesi ile alacağı bir karar olduğu, talep edilmesi durumunda sağlık açısından alınması gereken önlemler konusunda, Bilim Kurulu görüşleri de alınarak federasyona bildirileceği” şeklinde ifade edildi.

Bu önemli toplantıda ortaya çıkan sonuç Profesyonel Futbol Liglerinin akibeti ile ilgiil kararı TFF vereceği görülmektedir. 1923’ten beri FIFA’nın ve 1962’den beri de UEFA’nın üyesi olan ve tarihi bir karar arifesinde olan TFF Mayıs ayının sonuna kadar Süper Lig başta olmak üzere ara verilen futbol liglerini yeniden başlatılması ile ilgili kararını verecek ve bunu devletin ilgili kurumlarına sunarak uygulamaya koyacak bunuda yaparken;

Özerk Statüdeki Türkiye Futbol Federasyonunu bağlı olduğu,
5894 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanundaki ;
“Madde 1 . “Türkiye Futbol Federasyonu her türlü futbol faaliyetlerini milli ve milletlerarası kurallara göre yürütmek, teşkilatlandırmak, geliştirmek ve Türkiye’yi futbol konusunda yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip, özerk Türkiye Futbol Federasyonunun kurulması, teşkilat, görev ve yetkilerine ait esas ve usulleri düzenlemektir”.

  1. Madde (a) bendindeki ; “Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek” şeklindeki kanun maddeleri ile Özerk Statü uyarıncada; TFF, futbol sporunu ulusal düzeyde yürüten ve düzenleyen tek kuruluştur ve Türkiye’yi futbol ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etmeye yetkilidir.

Şeklindeki; yasal düzenlemeleri ve Yönetim Kurulunun yetki ve sorumluluklarını kullanarak bir karar verecektir.
TFF. Yönetim Kurulu Küresel Salgın Koronavirüs (Covid-19) sürecinde Profesyonel Futbol Liglerinin devamı konusunda alacağı tarihi kararı ; Yasal Düzenlemelerdeki yetkilerine dayanarak en kısa zamanda Genel Kurulu Olağan Üstü toplantıya çağırarak veya kanunun TFF yönetimine vermiş olduğu yetkiye dayanarak;

“Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile FIFA ve UEFA temslcilerinin yer aldığı; Genel kurulda temsil yeteneği olan; TFF’nin üyeleri; Türkiye Profesyonel futbol liglerinde yer alan kulüpler, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, Profesyonel Futbolcular Derneği, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği, Bünyesinde futbol faaliyeti bulunan engelliler spor federasyonları, FIFA veya UEFA İcra Kurulu’nda aktif görev yapan kişiler, FIFA veya UEFA’nın komitelerinde fiilen en az 10 yıl görev yapan kişiler, Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığını asaleten yapmış kişiler, Genel Kurul tarafından üyeliğe kabul edilen diğer kişiler” ile birlikte;

“Türk Futbol Ailesinin Paydaşları olan kulüpler, Yöneticiler, hakemler, futbolcular, teknik direktör ve antrenörler, futbolcu temsilcileri, sağlık personelleri ve müsabaka organizatörleri, medya Kuruluşları, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Taraftar Dernekleri, Kulüpler Birliklleri ( Süper Lig, 1. Lig) temsilcileri Spor Bilimleri Derneği gibi Futbol ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının yer aldığı, Genel Kurul formatında “Futbol Şûrası” nı toplayarak veya Online Katılım sağlayarak, çok katılımlı bir istişare oluşturarak ortak karar vermelidir.

Profesyonel Futbol Liglerinin devamı konusunda Futbolun içerisinde yer alan tüm paydaşların yer aldığı, “Futbol Şûrası” ndan çıkacak ortak sonuç, futbol kamu vicdanın kararı olarak Türk Futbol tarihine geçecek ve futbol ile ilgili herkesimi memnun edecektir.