İtalya’da, deniz maskesi ve 3D yazıcıyla solunum cihazı yapmaya başladılar

Bir 3D baskı şirketi, şnorkel maskelerini hastane ekipmanına dönüştürmenin yolunu buldu (Isinnova)

Üç boyutlu baskı yapan şirket “İhtiyaç duyan tüm hastanelerin gerekirse kullanabilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Koronavirüs krizi esnasında ekipman sıkıntısı çeken yerel bir hastane için hayat kurtaran solunum cihazı parçaları üreten İtalyan mühendisler, yeni buluşlarını paylaştı: Deniz maskelerini temel solunum ekipmanlarına dönüştürmek.

Kuzey İtalya’nın salgının kötü etkilediği Brescia bölgesinden Cristian Fracassi ve Alessandro Romaioli, aparatın bir hasta üzerinde başarıyla denendiğini söyledi.

3 boyutlu (3D) baskı şirketinde çalışan mühendisler, ekipmanı azalan bir hastanede başarıyla valf yapmalarını takiben, bir doktorun kendilerine şnorkel takımıyla acil durumda kullanılacak solunum cihazı yapma fikrini sunduğunu söyledi.

Isinnova’nın internet sitesine göre, mühendisler Decathlon’dan alınmış şnorkel maskesini solunum cihazına bağlamak için bir parça tasarladılar.

New York Times’a yazan iki adam, sonucun “ek ekipman ihtiyacındaki hastaneler için solunum destekli maske” olduğunu söyledi. Mühendisler şunu söyledi:

Bunu övünmek için değil, nelerin mümkün olduğunu göstermek için anlatıyoruz.Kriz anında, hele de ticaret küresel çapta devre dışı kalıyorsa, etrafınızdaki insanlara yardım etmek için kendinizin gerçekleştirebileceği birçok yöntem hala var.

3D baskı şirketi Isinnova, şnorkel maskesinin yeni valfının patentini aldıklarını ama herkesin bu patenti bedava kullanabileceğini açıkladı.

“İhtiyaç duyan tüm hastanelerin gerekirse kullanabilmesini amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Dr. Fracassi ve Romaioli daha önce de yerel bir hastanede temel parçaların tükenmeye başladığını öğrenince, plastik valflar tasarlayıp basmıştı. Valf hastayı, nefes almasına yardımcı olmak için, solunum cihazına bağlıyor.

İkili, New York Times’ta “Daha önce hiç valf yapmamıştık ama yardım etmek istiyorduk” diye yazdı.

BBC’ye göre prototipin üretilmesi yaklaşık üç saat sürdü. 3D yazıcıyla üretilen valfların her biri, bir eurodan (yaklaşık 7 TL) daha ucuza mal oluyor.