Taraftar Kontrollü Futbol Ligi

Taraftar Kontrollü Futbol ( FCF )  Salt Lake Screaming Eagles’ı kuran ve  Colorado Crush’ı Indoor Football League’de  oynamak için işleten, Project Fanchise tarafından oluşturulmuş, taraftarlar tarafından kontrol edilen ilk profesyonel iç mekan Amerikan futbol ligidir.

Proje ilk olarak 2008 yılında The New York Times tarafından taraftar kontrollü bir beyzbol takımının iş konseptiyle ele alınmış.  O zamanlar proje sadece Grant Cohen tarafından, Joe Scura gibi avukatlardan oluşan yatırımcılarla bir web sitesi oluşturulmuş, 2010’da Good Magazine makalesinde, hayranların kamuya ait ve işletilecek bir küçük lig beyzbol takımı oluşturmaya veya satın almaya yatırım yapmaları için grubun iş planını açıklamış, Haziran 2015’te, bir Arena Futbol Ligi takımının sahibi Sohrob Farudi, olarak konsepti yeniden başlatmak için Cohen ile iletişime geçmiş. Nisan 2016’da Project Fanchise ,  2017 sezonu için Indoor Football League’de bir takımı satın almış. Grup abone olan hayranların sezon başlamadan önce takıma isim vermeleri, renklerini seçmeleri ve bir koç tutmaları için kullanabileceği bir mobil uygulama oluşturmuş.  Salt Lake Screaming Eagles takımları oynamaya başladığında taraftarlar takımın koşması için oyunlar seçmeye başlamışlar. Bu deneyim, takımı kontrol eden taraftar kavramını başarılı bir şekilde kanıtlamış, 20 Nisan 2017’de,Wall Street Journal  Project Fanchise’ın “Etkileşimli Futbol Ligi” adında yeni bir lig kurmayı planladığını bildirmiş, Project Fanchise CEO’su Sohrob Farudi, Screaming Eagles ve Crush’ın 2017 sezonunu bitireceğini doğrulamış. Project Fanchise, sezonun ardından her iki takımı da satın almış ve yeni ligi oluşturma sürecini başlatmıştır. Birkaç ay İnteraktif Futbol Ligi olarak anıldıktan sonra Kasım 2017’de Taraftar Kontrollü Futbol Ligi’ne (FCFL) karar vermeden önce, Elektronik Futbol Ligi (eFL) oluşturulmuş. Başlangıç ​​tarihi 2018 sezonunda planlanmış ancak ertelenmiş. Proje o zamandan beri eski ve mevcut NFL oyuncuları Chad Johnson, Marshawn Lynch ve Richard Sherman dahil olmak üzere profesyonel sporcuların desteğini almış.

2020’de lig bir kez daha Taraftar Kontrollü Futbol (FCF) olarak yeniden markalanmış Aralık 2020’de lig, oyun kurucu Johnny Manziel ve Deondre Francois ile anlaşmış.  2021 yılında Ocak, lig ilk sezon oynanacağı açıklanmıştı (bknz : wikipedia 2021).

13 Şubat 2021’de başlayan FCFL, Altı haftalık sezon, dört normal sezon haftasından, bir play-off haftasından ve bir şampiyonluk haftasından oluşacak. Takım başına yedi oyuncu, on yarda uç bölgelere sahip 35’e 50 yarda bir sahada yarışacak. Dijital bir izleyici kitlesi için özel olarak tasarlanan bu etkinlik, FCF’nin Atlanta’daki tesisinde 60 dakika sürecek oyunlarla gerçekleştirilecek. Tüm oyunlar Duluth, Georgia’daki  Infinite Energy Arena’da yapılacak. Arena, 2020 NBA Bubble’da olduğu gibi, izleyici deneyimini geliştirmek için ekranlar ve ışıklarla bir film sahnesine dönüştürülecek. Devam eden  COVID-19 salgını nedeniyle hiçbir hayrana izin verilmeyecek. Hayranların oyunları gerçek zamanlı olarak aramalarına olanak tanıyan FCF, çok yıllı bir anlaşmanın parçası olarak yalnızca Amazon’un sahip olduğu Twitch’te canlı olarak gösterilecek.

FCF, Twitch ile olan işbirliğinin bir parçası olarak, hayranların oyunları Twitch video oynatıcısının üzerinde yerel olarak bağlantısına olanak tanıyan özel bir Twitch uzantısı kullanarak masaüstü ve mobil cihazlar için bir video katmanı geliştirmiş durumda. Twitch entegrasyonu, FCF’nin etkileşimli unsurlarına katkıda bulunarak; kayıtlı kullanıcılar, hali hazırda takım seçimini ve kurucu taraftar olarak takım markasını etkileyebilecekler. Destekçiler ayrıca başarılar kazanma ve ‘Fan IQ’larını artırma ve sezonlar boyunca kararları daha fazla etkilemek için seviye atlama fırsatına sahip olacaklar.

En yeni futbol ligi olan FCF Şubat ayında ilk oyunlarını oynadığında, izleyiciler Madden kullanıcılarını hatırlatmak için oluşturulmuş bir Twitch uzantısı aracılığıyla toplu olarak oyunları arayabilecekler. Taraftarlar ayrıca NFL oyun arama ekranında Twitch sohbeti aracılığıyla ekip üyeleriyle etkileşime girebilecek ve Twitch’in ortak özelliğini kullanarak ünlülerle birlikte eylemi izleyebilecekler.

Baş yatırımcısı Lightspeed Venture ortaklarıyla, FCF, National Collegiate Athletic Association (NCAA) Division I ve II programları, Canadian Football League (CFL), Indoor Football League (IFL) ve XFL’den sporculara yer verecek.

Geleneksel sporların e-spor ve fanteziyle buluştuğu bir yer olan FCF, ​​izleyicilerin hemen hemen her şeye karar vermesine izin vermektedir.

Taraftar Kontrollü Futbol Ligi  uygulamasındaki etkileşimli bir video yer paylaşımı aracılığıyla taraftarlar, bu yeni ligdeki takımın tüm maçlarında gerçek zamanlı olarak yer alacak.  Her bir taraftar oylamasının sonucu oyun kurucuya iletilerek ve sahada uygulanacak.  Ayrıca taraftarlar isim, logo, renkler, oyuncular vb. öğeleri belirlemek için menajerlik rolüne de girebilecektirler.

Yeni nesil Taraftar Kontrollü Lig’de spor organizasyonlarında oyunun içinde yer alarak, oyunun gelişimine de katkı sağlayacaktır.